Tegneserier – en snarvei til mer avansert lesing

Har du et barn som holder seg langt unna bøker, men som elsker å lese tegneserier? Det kan være minst like bra! Forskning viser at tegneserier virkelig kan inspirere barns leseglede, og det gjelder spesielt for barn som sliter med lesevansker. Lesing gir barna selvtillit til å gå videre med mer avanserte tekster, i tillegg til at det forbedrer ordforrådet.

En undersøkelse viser faktisk at noen av de mest populære tegneseriene har et like utviklet ordforråd som barnebøker og lærebøker beregnet på barn i samme alder som bladenes målgruppe. Setningslengden i skjønnlitterære barnebøker er bare marginalt lengre, og forskerne mener derfor at tegneserier skal kunne brukes i pedagogisk undervisning.

Lesing av tegneserier skjer heller ikke på bekostning av det å lese bøker, ifølge en amerikansk undersøkelse gjort på sjuendeklassinger. Som en bonus virker det som om vanskelige ord blir lettere å lære når barnet samtidig ser et bilde, og språket blir lettere å forstå når det oppfattes i en visuell kontekst.

Det er altså ingen tilfeldighet at abonnementspakkene våre inneholder en blanding av materiell som skal oppmuntre til nettopp leseglede. Bøker og blader, noen av dem med tegneserier, byr på mange ulike formater og muligheter til å møte ulike lesebehov.

5 grunner til at barnet ditt bør lese tegneserier

  1. Bildene gjør at barna lettere kan forholde seg til mennesker som er annerledes enn dem selv, noe som utvikler empatien deres.
  2. Det gir barna mulighet til å lese og forstå vanskeligere tekster enn det de gjør i bøker, takket være kombinasjonen av ord og bilder.
  3. Med mer avanserte tekster får ellers lesesvake barn muligheten til å oppleve mer komplekse problemstillinger og temaer.
  4. Tegneserier bygger forståelse og kritisk tenking. Å bearbeide bilder og tekst samtidig fører til bedre læring. Når barnet gjør dette, utvikles også kritisk tenking når barnet skal trekke konklusjoner av handlingen.
  5. Det er de flestes favoritt! Det finnes en myte om at det bare er gutter og de mer lesesvake barna som vil lese tegneserier, men faktum er at både gutter og jenter uansett lesenivå foretrekker tegneserieformatet.

 

Kilder:
https://serieriundervisningen.se/forskning/
https://gullislastips.weebly.com/lasaktiviteter/oka-laslusten-med-serier

 

26.08.2020

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindingstid
59 kr i frakt
Hopp enkelt over en pakke
Leseglede til over 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 59:- inkl. frakt.

Penny & Friends gir 100%
heste- og leseglede!

GIRL:IT gir 100%
girl power og leseglede!

Kickerz gir 100%
fotball- og leseglede!