Støtt barnets fritidsinteresse – uten å overdrive

Det er ikke alltid så enkelt å oppmuntre barnas fritidsinteresser. Hvor mye skal en engasjere seg, og når blir det for mye?

Uansett om barnet ditt holder på med fotball, ridning, TV-spill eller lesing, er det viktig å vise engasjement som forelder. Hvis engasjementet er for lite kan interessen lett dabbe av. Men en bør ikke overdrive det, for dersom det blir for mye kan barnet kjenne press og angst.

En bør prøve å unngå å projisere sine egne barndomsdrømmer på neste generasjon. Det er fint å dele sin kjærlighet for noe, men en kan ikke forvente at barnet skal ta over stafettpinnen for en familietradisjon.

Forskning viser at barn med omtenksomme foreldre, som støtter de interessene de har valgt, lykkes bedre på skolen, utvikler mer positive relasjoner, har lettere for å kjenne empati og har større vilje til å hjelpe andre. De er også friskere og generelt mer fornøyde med livene sine. Og det er vel en fin gulrot for å tenke gjennom hvordan man oppfører seg som forelder?

 

Her har vi samlet noen tips om hva som kan være lurt å tenke på når du vil oppmuntre barnets utøvelse av en fritidsinteresse, eller hjelpe til med å finne en:

Respekter barnets valg

Prøv å ikke påvirke barnets valg av hobby. La det komme naturlig, og fokuser heller på å være støttende og nysgjerrig.

 

Vis engasjement…

Ja, og så var det det med nysgjerrigheten! Å være nysgjerrig er ikke alltid oppskriften på en vellykket relasjon med barnet sitt, men i dette tilfellet er det nesten alltid positivt å vise at du bryr deg gjennom å stille relevante spørsmål og vise interesse for interessen.

 

…men ikke for mye!

Vi har vel alle truffet foreldre som er litt for engasjert i det barna deres driver med. Det kan være en fotballpappa som skjeller ut dommeren, eller en mamma som krever at barnet skal komme seg ut på ridetrening i piskende regn. Ikke vær den personen!

 

Heng deg på

Engasjement kan selvfølgelig også vises ved å følge barnet til aktiviteten, så lenge barnet synes dette er greit. Du må rett og slett ta deg tid!

 

Lær deg å tolke tegnene

Barn er ikke alltid så flinke til å kommunisere akkurat hvordan de føler seg, men prøv å tolke om aktiviteten deres gir eller tar energi. Noen ganger kan stress eller mangel på lyst komme til uttrykk ved at barnet sier «jeg har vondt i magen», i stedet for at barnet formulerer en eksplisitt følelse.

 

Ha det gøy!

Uansett om interessen blir kort- eller langvarig – prøv å ha det gøy mens det varer, og la det bli en mulighet til å skape et enda sterkere bånd med hverandre.

 

Kilde: https://www.search-institute.org/our-research/youth-development-research/sparks-and-thriving/

26.08.2020

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindingstid
29 kr i frakt
Hopp enkelt over en pakke
Leseglede til over 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends gir 100%
heste- og leseglede!

GIRL:IT gir 100%
girl power og leseglede!

Kickerz gir 100%
fotball- og leseglede!