Slik påvirkes barnet ditt av redusert lesing

Barn i alle aldre leser stadig mindre, og en trenger ikke være ekspert for å forstå hvorfor det er blitt slik.

Du kjenner kanskje selv at det er blitt vanskeligere å sette seg ned og forsvinne inn i en god bok? Det finnes jo så mye annen informasjon overalt, som er lett tilgjengelig på alle slags skjermer. Og det er vel ikke så farlig at barna sluker færre bøker – de har tross alt utviklet en god evne til å oppfatte korte meldinger og emojier takket være skjermene? Dessverre kreves det mer tekst enn det for å utvikle barnas språk. Redusert lesing påvirker barnas konsentrasjonsevne negativt, noe som igjen fører til at innlæringen på skolen blir vanskeligere.

Lange tekster lærer oss å tenke raskere

Hjerneforskning viser at lesing av lengre tekster gjør at vi lærer å tenke raskere, og i tillegg blir vi mer analytiske. Derfor er lesingen ikke bare nyttig for norsktimen – den påvirker faktisk alle fag. En skole i Lund i Sverige hadde en interessant test, der hver skoletime ble innledet med en individuell lesestund. Resultatet var at elevene ikke bare fikk bedre ordforråd, men også bedre konsentrasjonsevne resten av skoledagen. At redusert lesing henger sammen med dårligere matteresultater er altså ikke bare en myte.

Å lese hjemme er minst like viktig

Ansvaret for å fremme lesingen hos barn og unge ligger ikke bare hos skolen, det er like viktig at hjemmemiljøet inspirerer. Det første steget for å få barnet til å ta en bok er å lese selv, eller å lese høyt sammen. Når man som voksen er interessert i bøker, formidles denne interessen til barnet. Selv om barnet ditt har lært å lese på egen hånd er det likevel en god idé å lese høyt sammen, i og med at lesingen da blir forbundet med en koselig og sosial stund.

Bøker påvirker hjernen

At barnet ditt gjør lesing til en daglig vane har flere fordeler enn at konsentrasjonsevnen blir bedre. I en studie viste det seg at lesing i tidlig alder ga bedre hukommelse senere i livet. Evnen til abstrakt tenking, beslutningstaking og evnen til kritisk tenking forbedres også. Lesing av skjønnlitteratur utvikler også barnas empatiske evner, og gir et innblikk i nye perspektiver og miljøer.

 

Kilder:
https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/skane/elever-far-battre-fokus-med-en-kvarts-lasning_704986.html
https://lukukeskus.fi/sv/fem-fakta-om-barns-och-ungdomars-lasning/
https://www.svd.se/att-lara-sig-lasa-forandrar-hjarnan
https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/januari/romaner-hjalper-studenter-att-utveckla-sin-empati/

26.08.2020

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindingstid
29 kr i frakt
Hopp enkelt over en pakke
Leseglede til over 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends gir 100%
heste- og leseglede!

GIRL:IT gir 100%
girl power og leseglede!

Kickerz gir 100%
fotball- og leseglede!