Slik holder du barnas lesing gående i sommerferien

Det er lett å tro at lesing skjer av seg selv om sommeren, når barna har så mye mer tid! Men faktum er at det er stikk motsatt. Skoleelever henger etter med lesingen i sommerferien. Så hva kan du som forelder gjøre for å motvirke det?

Lesetid hver dag

Bestem et tidspunkt hver dag der lesing skal stå på programmet. Les høyt for barnet, eller les hver deres bok stille for dere selv. På den måten får du også nyte en god bok! Du er forbildet, for barn gjør jo som kjent som de voksne gjør, ikke nødvendigvis som de sier.

 

Bli venn med biblioteket

Det er ikke åpenbart hvordan man finner frem i bibliotekets tilbud. Bli med barnet, og spør en bibliotekar om å vise dere hvor det finnes bøker i ulike sjangere og for ulike aldre.

 

Skjønnlitteratur eller fakta

La barnet lese noe som han eller hun liker! Ha ikke forutinntatte meninger basert på hva du selv likte som barn, men oppmuntre til all slags lesing! Når du har sett hva barnet velger, bør du forsøke å sette deg inn i emnet slik at dere kan snakke om boken.

 

Bokserier

Du vet hvordan det er. Har man lest første del i en serie, er det nesten umulig å ikke fortsette. Man kan lure hjernen litt hvis hensikten er god! Sjekk hvilken serie som kan passe ditt barn.

 

Isolert med bøker

Det er som regel hjemme det er flest distraksjoner. Men hvis familien skal tilbringe sommeren på hytta, i båten eller i bilen, kan en bok være det beste du pakker med deg.

 

Lydbok er også en bok

Selv om det å lese gir en annen type læring, er lydbøker fortsatt en fin måte å nyte og ta del i historier på. Vær imidlertid enda mer forberedt på å diskutere innholdet, slik at det ikke bare blir bakgrunnsstøy mens barnet gjør andre ting.

 

Holdningen avgjør

Snakk positivt om lesing! Ordene og tonefallet du bruker kan utgjøre hele forskjellen når du snakker om lesing. Kanskje du kan spørre om barnet ble glad for den siste boken i abonnementet sitt?

26.08.2020

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindingstid
29 kr i frakt
Hopp enkelt over en pakke
Leseglede til over 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends gir 100%
heste- og leseglede!

GIRL:IT gir 100%
girl power og leseglede!

Kickerz gir 100%
fotball- og leseglede!