Rashford ønsker å få flere til å begynne å lese

Det er ikke bare viktig å lese bøker, det er også kult. Det sier fotballspilleren og Manchester United-stjernen Marcus Rashford, som startet en bokklubb for å få flere unge – først og fremst fra vanskelige miljøer – til å utvide horisonten.

 

I dag er Rashford en av verdens best betalte og innflytelsesrike idrettsutøvere, men slik har det ikke alltid vært. Han vokste opp med sine søsken og en alenemamma, som måtte ha tre jobber for å kunne forsørge familien sin. Og likevel var det ikke alltid de hadde mat på bordet.

 

Det er med dette bakteppet at Marcus Rashford har gjort sitt ytterste for at ikke andre engelske familier skal måtte oppleve samme scenario, og han har blant annet samlet inn flere hundre millioner kroner for å kunne gi mat til utsatte barn under koronapandemien. Han kjemper også for å overbevise de engelske politikerne om at samme gruppe – tilsvarende 1,5 millioner ungdommer – skal få tilgang til ett måltid gratis skolemat hver dag.

 

Men 23-åringen nøyer seg ikke med det, han har også gått sammen med forlaget Macmillan Children’s Books for å oppmuntre lese- og skrivekunnskaper hos barn fra alle mulige sosioøkonomiske lag, men med fokus på de aller fattigste.

– I Storbritannia finnes det i dag 380 000 barn som aldri har eid en bok. Jeg begynte selv å lese da jeg var 17, og det endret hele min mentalitet og min verden. Jeg skulle virkelig ønske jeg hadde hatt muligheten til å lese mer som barn, sier Rashford i et intervju med The Guardian.

 

I klubben finnes blant annet en bok som han har skrevet («You Are A Champion: Unlock Your Potential, Find Your Voice and Be The Best You Can Be») sammen med journalisten Carl Anka, for å inspirere barn, men også andre publikasjoner er en del av klubben. Og at det finnes et behov er det som sagt ingen tvil om.

 

Flere studier har vist hvordan lesing på fritiden har positiv effekt på områder som skoleresultat og mental helse. Dette samtidig som stadig færre barn leser aviser, bøker og tidsskrifter: i Storbritannia er det for eksempel ikke mer enn 26 prosent av alla ungdommer under 18 år som gjør det daglig. Og ikke har det blitt bedre på den fronten under koronapandemien.

 

Men akkurat det kommer i alle fall ikke til å stoppe Marcus Rashford fra å gjennomføre oppdraget sitt.

– Bøkene skal nå ut til hvert eneste barn, selv om jeg må levere dem personlig, sier han.

 

Heia Marcus!

 

 

 

 

Kilder:

https://www.theguardian.com/football/2020/nov/17/marcus-rashford-launches-book-club-so-every-child-can-experience-escapism

https://news.sky.com/story/marcus-rashford-launches-book-club-so-children-can-experience-escapism-of-reading-12134410

https://stabenfeldt.se/darfor-ar-det-viktigt-att-du-som-foralder-motiverar-till-lasning/

 

03.03.2021

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindingstid
59 kr i frakt
Hopp enkelt over en pakke
Leseglede til over 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 59:- inkl. frakt.

Penny & Friends gir 100%
heste- og leseglede!

GIRL:IT gir 100%
girl power og leseglede!

Kickerz gir 100%
fotball- og leseglede!