Lesing kan motvirke «sosialt jetlag»

Dagens barn og unge omgås mer og mer digitalt, både på dagtid og kveldstid. Det har sin pris når skjermene bidrar til det som forskerne kaller «sosialt jetlag».

Mobiltelefoner, datamaskiner og nettbrett finnes overalt i dag, og den tekniske utviklingen er selvsagt mest av det gode. Mulighetene er enorme, men fører også med seg noen utfordringer.

Vi mener: Kan de som synes de har full kontroll over den daglige skjermtiden sin, rekke opp hånden? Nemlig. Det er vanskelig å finne den digitale balansen i hverdagen, særlig hvis man også er mindreårig.

 

Jetlag gjør deg deprimert

Forskere ved Lunds universitet har i lengre tid undersøkt hvordan skjermtid påvirker ungdom og søvn. De har blant annet sett at den øker totalt sett, spesielt i helgene, og at mange lar mobilen ligge ved siden av sengen fordi de «ikke vil gå glipp av noe».

Begrepet sosialt jetlag sikter til at døgnet forskyves med to timer eller mer, noe som stemte for 54 prosent av videregåendeelevene som inngikk i studien. Det ble også påvist at barn og unge som sover mindre enn åtte timer per natt, føler seg mer deprimerte, er trøttere på skolen, får dårligere karakterer og har lettere for å bli overvektige.

 

Lesing som løsning

En annen studie fra Högskolan Kristianstad viser at mange barn opplever ulike former for stress, noe som naturligvis kan håndteres på ulike måter. Én måte er gjennom lesing.

Forskningen beviser nemlig at barn som leser jevnlig på fritiden, ikke bare utvikler seg raskere på et følelsesmessig plan, men også får bedre selvfølelse og motstandskraft når de må takle tøffe situasjoner. På denne måten er de bedre rustet til å håndtere stress og har sjeldnere søvnvansker.

Å legge bort skjermen og ta frem en bok eller et magasin kan med andre ord bidra til et økt velbefinnende i den forbindelse, samtidig som det reduserer risikoen for sosialt jetlag. Kanskje det er verdt et forsøk hjemme hos dere?

 

Kilder:

https://www.forskning.se/2020/05/05/barn-och-unga-blir-socialt-jetlaggade-av-nattlig-skarmaktivitet/

https://www.forskning.se/2020/06/25/stresstudie-pa-skolbarn-alla-skulle-ma-bra-av-att-varva-ner/

https://readingagency.org.uk/about/impact/002-reading-facts-1/

07.10.2020

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindingstid
59 kr i frakt
Hopp enkelt over en pakke
Leseglede til over 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 59:- inkl. frakt.

Penny & Friends gir 100%
heste- og leseglede!

GIRL:IT gir 100%
girl power og leseglede!

Kickerz gir 100%
fotball- og leseglede!