Innred på riktig måte – og få barna dine til å lese

Det er mange måter å oppmuntre barna sine til å lese på. En er å tenke på hvordan man innreder hjemmet sitt, og på den måten tilby gode lesemiljøer. 

Vi har nok aldri vært så mye i hjemmene våre som i det seneste året. Og for mange har dette sikkert ført til funderinger rundt hva man kan forandre for å trives endra bedre. Det har, helt enkelt, oppstått en gyllen mulighet til å la gjenstander bytte plass, eller ganske enkelt ominnrede fra scratch.

 Visse endringer kan være estetiske, andre funksjonelle. Noen både det ene og det andre. Men det aller beste er selvfølgelig hvis endringene fører til konkrete forbedringer.

 Som å øke leselysten. I flere av våre tidligere blogginnlegg her på nettstedet har vi vært inne på hvor viktig det er at unge leser. Blant annet har forskning vist at det leder til positive effekter på skoleresultater og generell velvære, for å nevne et par ting.

 Hvordan kan man så legge til rette for jevnlig lesing gjennom å innrede? Her kommer noen enkle tips:

 

Ha bøkene tilgjengelige

La bøker og tidsskrifter stå på hyller som barna kan nå, gjerne på deres favorittsteder i huset. Sørg også for at disse hyllene er velorganiserte og innbydende.

 

Vis omslagene

Plasser bøkene så omslagene er vendt ut – det gjør dem lettere å oppdage! Tenk også på å rotere de bøkene som synes, for å skape variasjon og holde liv i barnas interesse. Kanskje noe sesongbasert, ting barna er interessert i akkurat nå eller noe de holder på å lære seg på skolen?

 

Skap en koselig lesekrok (som ikke er ved en TV)

Det kan være en lenestol med en god leselampe eller en sofa med tepper og myke puter. Ved å ha et sted som er koselig og inviterende kan man enklere skape rutiner som innebærer at barnet/barna setter seg der hver dag for å lese en liten stund. Og det er viktig at ikke TV-en står innen synsvidde, den kan lett bli en distraksjon.

 

Sett ut små lesekurver

Ikke alle bøker trenger å stå i en hylle. Hvorfor ikke sette ut små kurver fulle av bøker, tegneserier og tidsskrifter på steder der barna dine ofte henger? Dette øker sannsynligheten for at de plukker opp noe å bla i når lysten kommer sigende.

 

Tenk på lyset

Hvis det er en årstid med mørke kvelder er det selvfølgelig kjempeviktig å tenke på å ha lamper som gjør at kosekroken kan brukes døgnet rundt, året rundt. Ellers blir det mest en plass som er fin å se på, men som aldri brukes.

 

Der har du noen tips – det er bare å sette i gang!

17.03.2021

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Bruker du også å ta ferie fra høytlesningen?

Rashford ønsker å få flere til å begynne å lese

På jakt etter den perfekte julegaven? Se hit!

Ingen bindingstid
Frakt inngår
Hopp enkelt over en pakke
Leseglede til over 100 000 barn

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!