Bruker du også å ta ferie fra høytlesningen?

Om sommeren er det mange foreldre som ikke bare tar fri fra jobben, men også fra høytlesningen sammen med barna sine. Er dette kanskje noe du kjenner igjen?

Det er egentlig litt paradoksalt at det blir lest mindre i helger og ferier, siden det er da man egentlig burde ha tid til å dykke ned i en bok sammen med barna sine. Tidsklemma er selvfølgelig en grunn, prioritering av skjermtid og lek en annen.

Samtidig er det generelt sett mange som leser høyt for sine små – omtrent halvparten av alle foreldre med barn i aldersgruppen 0–9 år gjør det daglig, og dette tallet stiger langsomt i henhold til en undersøkelse fra stiftelsen LegiLexi. Det er heller ikke en moralsk pekefinger å påpeke betydningen av dette, for forskningsresultatene er nemlig entydige.

De som leser som små har større sjanse til å gjøre det når de blir større, og det finnes en positiv korrelasjon mellom nettopp lesing, utdanning samt velvære. Slik sett kan du se det som en investering i barna dine – og noe som bør skje året rundt, selv om akkurat det selvfølgelig er lettere sagt enn gjort.

Her kommer noen tips for å holde liv lesingen også om sommeren:

Ikke les kun på kveldstid

Noen ganger er det lett å bli sittende fast i gamle, inngrodde mønstre, som at høytlesning bare kan skje i forbindelse med leggetid. Men slik er det jo faktisk ikke. Ta med en bok på stranden eller finn en åpning midt på dagen, og se det som en mulighet til å være sammen og skape enda sterkere bånd til hverandre.

Finn bøker som også du liker.

Vanligvis tar man utgangspunkt i barnet sitt og hva slags bøker det bruker å like, noe som kanskje fører til at du må skjule gjespene dine mens du leser. Benytt derfor anledningen til å finne en bok som du også synes er interessant – kanskje du heller kunne tenke deg å lese noe faktabasert enn skjønnlitterært? Eller motsatt? Uansett så er det et bra knep.

Finn spennende bokserier

Akkurat som med serier på TV så er det lettere å holde liv i engasjementet hvis man følger noe spennende over tid, der man også blir bedre kjent med karakterene i dybden. Det finnes dessuten veldig mange gode bokserier for barn – spør på biblioteket hvis du trenger tips!

Snakk om lesing!

Bøker er fine samtaleemner, og å snakke om dem i hverdagen gjør at man også bygger om en lengsel etter å lese.

Det er vel ikke så vanskelig? Håper dere får en fin sommer med mye lesing!

 

Kilde: https://legilexi.org/inspirationsbibliotek/forskning-rapporter/hoglasning/

07.05.2021

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindingstid
29 kr i frakt
Hopp enkelt over en pakke
Leseglede til over 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends gir 100%
heste- og leseglede!

GIRL:IT gir 100%
girl power og leseglede!

Kickerz gir 100%
fotball- og leseglede!