Barna forteller om sine lesevaner

 

Hva liker barn og unge å lese, hvor mye leser de, og hvor og når? Vi traff Hedda på 9 år, Joel på 12 år og Stella på 13 år for å høre mer om leseinteressen deres.

Hvor ofte (og hvor lenge) leser du?

Hedda: Jeg leser hver dag, mellom en halvtime og en time, før jeg skal sove. Jeg abonnerer også på noen blader, så hvis det har kommet et nytt, kan jeg også lese det.

Joel: Jeg leser cirka 1–3 ganger i uken, rundt en halvtime eller time, men det varierer litt. Hvis jeg begynner på en bokserie, så vil jeg lese hele, men etterpå leser jeg kanskje ikke på en stund.

Stella: Jeg lytter til lydbøker hver dag, oftest når jeg skal sove, men også noen ganger på dagtid. Da kan jeg spille spill samtidig. Men jeg har også lest ganske mange bøker, selv om jeg ikke gjør det like ofte. Hvis jeg leser, gjør jeg det i cirka en time. Lydbøker kan jeg lytte til i opptil fire timer! Jeg lytter til eller leser også mange bøker om igjen flere ganger. Jeg leser så fort at jeg av og til går glipp av noe eller ikke forstår det helt.

 

Hvilken type bøker er det?

Hedda: Jeg liker kapittelbøker best, de er som regel spennende og varer lenge. Ofte handler de om jenter som er noen år eldre enn meg selv. Jeg har noen favoritter: «Poppy Pim» handler om en jente som er oppvokst på sirkus. «Godnattbok for rebelske jenter» er bra fordi den handler om modige jenter som gjør spennnende ting. Jeg liker også serien om hesten Sigge, og «Nikkis dagbok», for de er tykke, 250 sider! Det bør helst være noen bilder også, men ikke for mange.

Joel: Jeg liker bøker som er morsomme, særlig «Dagbok for alle mine fans». Det er mange i klassen min som leser den serien. Den er lettlest og litt annerledes, fordi den er så komisk. Og så er det minst ett bilde per side, og det liker jeg, det blir tydeligere da.

Stella: Jeg leser nesten bare fantasy. Det begynte med at storebroren min lyttet til en fantasybok, og da begynte vi å lytte sammen. Favorittserien min er «Warriors», som jeg lytter til på engelsk. Men jeg er bare kommet til bok 13 av 96 … Hvis hele serien ikke finnes som lydbok, blir det kanskje til at jeg lytter til de bøkene som finnes og leser resten etterpå.

 

Leser du blader også?

Hedda: Jeg abonnerer på et tegneserieblad og noen blader med vanligere artikler for barn.

Joel: Jeg leser ikke så mye blader, men det finnes et blad med artikler for barn som jeg leser hjemme hos mamma og på skolen.

Stella: Nei, jeg abonnerte på et tegneserieblad da jeg var liten, men jeg leste ikke så mye i det.

 

Hvor leser du helst?

Hedda: Jeg er på rommet mitt, jeg vil ikke lese når jeg er med venner.

Joel: Det kan være fint å være alene når man leser, men det er også gøy hvis man er flere stykker som leser den samme boken, slik at man kan snakke om den.

Stella: Jeg liker å være på rommet, men jeg leser også i klasserommet. Hvis det er en bra bok, kan jeg ha den med meg selv når det er andre mennesker rundt meg.

 

Leste foreldrene dine for deg da du var yngre?

Hedda: Ja, foreldrene mine leste alltid for meg hver kveld, og nå gjør de det for lillesøsteren min.

Joel: Ja, de leste ofte for meg før jeg skulle sove. Det er jo bra, for da får man også mer interesse for å lese senere. Jeg husker at jeg ville høre eventyr, og favorittene mine kunne jeg høre på ti ganger fordi de var så bra!

Stella: Jeg husker ikke så godt, men husker at vi leste noen bøker. Jeg ville nok uansett at de skulle lese for meg.

 

Hva er forskjellen på å lese sammenlignet med å se en film eller serie?

Hedda: Jeg liker både å se på nettbrett og å lese, men hvis jeg har en bra bok, kan jeg velge den i stedet for nettbrettet.

Joel: Når jeg ser på film, blir det jo et tydeligere bilde av hva som skjer. Hvis jeg leser, må jeg virkelig forstå alle ordene for å forstå hva som skjer.

Stella: Jeg synes ikke at det er noen forskjell på lydbok og lesing, bortsett fra at det kan påvirke meg hvis jeg ikke liker stemmen som leser lydboken. Men hvis jeg ser på en serie eller film, ser jeg den oftest ferdig. Sånn er det ikke med bøker, for jeg kan avbryte dem hvis det kommer en del som ikke er så spennende.

 

Leser du bøker i skoletiden også?

Hedda: Vi har en lesebok på skolen, men jeg synes ikke den er så spennende, og jeg får bare lese ett kapittel i uken, derfor rekker jeg å lese det flere ganger om igjen.

Joel: På skolen leser jeg som regel bare hvis jeg har tid til overs.

Hedda: Vi får lese en valgfri bok, men av og til har vi noe som alle i klassen får lese samtidig. Den vi har nå er bra, for det er fantasy!

 

 

26.08.2020

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindingstid
29 kr i frakt
Hopp enkelt over en pakke
Leseglede til over 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends gir 100%
heste- og leseglede!

GIRL:IT gir 100%
girl power og leseglede!

Kickerz gir 100%
fotball- og leseglede!